Kestävyysjuoksijan lihashuolto by Panu Jantunen

14.8.2015 | |

Kestävyysjuoksijan huoltopakki – By Panu Jantunen

 

Olen kestävyysjuoksija Panu Jantunen. Päämatkani ovat 800 ja 1500m. Sm- mitaleita on kertynyt viisi aikuisten sarjassa.

Juoksen keskimäärin 11 kertaa viikossa. Kuluvan treenivuoden aikana juoksukilometrejä on kertynyt lähes viisi tuhatta. Oikein soiva ja tasapainoinen kroppa on harjoittelun ja kilpailemisen edellytys.

Useat rasitusvammat ovat vaikeuttaneet viimeisimpiä kilpailukausiani. Kesästä 2015 näyttäisi tulevan ensimmäinen ehjä kolmeen vuoteen. Tänä vuonna olemme onnistuneet harjoittelun suunnittelun  ja lihas/kehonhuollon  kanssa- suhteen kolmessa asiassa:

  1.       Lihaksiston epätasapainojen korjaus
  2.       Rasituksen ja levon oikea suhde
  3.       Mahdollisten vaivojen ennaltaehkäisy

 

Huoltoni hoidan samalla periaatteella kuin harjoittelun: usein pieninä kerta-annoksina. Esimerkiksi nopeilla venytysliikkeillä käyn kropan läpi jopa kahdesti päivään. Runsaasta huollosta riippumatta, olen välillä aivan jumissa.  Ei näillä metsurin geeneillä varmaan pitäisi juosta laisinkaan. Onneksi triggerpiste-hieronnalla ja manipuloinnilla voidaan saada ihmeitä aikaan.

Tärkeimpinä huoltotoimenpiteinä listaan päivittäiset venyttelyt, rullailut foamrollerilla ja pesispallolla, sekä viikottaiset pitkät visiitit urheiluhieronnassa/osteopaatilla. Näillä toimenpiteillä vetreytetään myös jänteitä, kalvorakenteita ja hermostoa. Keho on kokonaisuus, mistä lihaksisto on vain pieni osa. Enimillään olen käynyt yli 50 kertaa vuodessa hieronnassa.

 

Kestävyysjuoksijan huoltopakki ”näin kestät kasassa ilman teippiä”:

  1. Selvitä lihaksiston epätasapainot ja jumppaa paikat kondikseen. Jos jokin paikka on jumissa, niin yleensä syyn aiheuttaja löytyy jostain kauempaa kropasta. Ketju epätasapainon tai kivun ja primääriaiheuttajan välillä voi olla yllättävän pitkä.
  1. Käy osaavalla osteopaatilla, käynnin vaikutukset ulottuvat pidemmälle klassiseen hierontaan verrattuna, osteopaatti ymmärtää koko kropan kokonaisuutena ja pystyy korjaamaan ongelman alkuperäisen aiheuttajan.
  1. Omaa huoltoa paljon ja usein, venyttele paikat pari kertaa päivässä nopeasti tunnustellen, tarvittaessa rajummin, mikäli kovempia suorituksia ei ole edessä tai takana. Rullaa kalvoja ja lihaksia.
  1. Opi kuuntelemaan kroppaa, revennyttä lihasta ei ehkä sittenkään kannata venyttää.

 

Panu Jantunen,  800 m SM-hopeamitalisti vuodelta 2014

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...