Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

29.11.2015 | |

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden avulla voit tehdä myös omahoitoa.

Penikkatauti tarkoittaa säären lihasaiton kiinnityskohtien tulehdusta.

Penikkatauti on kansanomainen nimitys säären lihasaitio-oireyhtymälle. Sääressä oleva lihasryhmä turpoaa sitä ympäröivän kalvon sisällä. Lihas-aitio kiinnittyy sääriluuhun. Paineen kasvaessa kalvo voi hieman irrota luun pinnasta, kohta on yleensä hyvin kosketusarka.

Penikkataudin oireet

Säären kipu paikantuu sääriluun sisäosiin, samankaltainen lihasaitio-oireyhtymä voi esiintyä myös säären ulko-osissa. Kipu provosoituu alkuvaiheessa juoksun alussa, mutta voi kadota juoksua jatkettaessa. Tilanteen edetessä kipua tuntuu jatkavasti juoksun aikana.Yleensä kovemmalla alustalla enemmän kuin pehmeällä.

Penikkataudin syyt

Penikkavaivoja esiintyy yleensä aloittelevilla tai erittäin paljon harjoittelevilla juoksijoilla. Vaiva johtuu lihasten ylikuormittumisesta. Ylikuormitusta voi aiheuttaa nopea harjoitusmäärien kasvu, juoksualustan muutos, epäsopivat jalkineet tai kuormituksen jakautuminen epätasaisesti virheellisen askelluksen seurauksena.

Penikkavaivoista kärsivillä olisi usein parannettavaa juoksutekniikassa. Tyypisesti juoksun ponnistusvaiheessa jalkaterä ei linjaudu suoraan ja rasitus kohdistuu voimakkaasti pohkeen lihaksiston sisäosiin. Syynä tähän voivat olla rakenteelliset tekijät, mutta yleisimmin syy löytyy jalkaterän ja lonkan sivuosien lihasten heikkoudesta.

Tyypillisiä löydöksiä ovat myös jalkapöydän nivelten jäykkyys, korkea jalkaholvi ja lukkiutumiset tai lättäjalka. Jalkapöydän tulisi toimia tavallaan kehon omana iskunvaimentaja juoksun aikana. Mikäli jalkapöydän luut eivät jousta, se johtaa juoksun mekaniikan häiriintymiseen ja ylikuormitustiloihin.

Ei ole myöskään epätavallista, että penikkataudin oireet ovat alkaneet uusien jalkineiden hankinnan myötä.

Penikkataudin hoito

Penikkatauti on rasitusvamma, joten ensimmäiseksi kannattaa antaa ylirasittuneiden lihasten levätä ja aloittaa lihashuoltotoimenpiteet.

Hyvä ensiapu penikkataudin akuuttivaiheessa on kylmähoito. Tulehtuneiden lihasten kiinnityskohtien hieronta jäätä käyttäen voi auttaa kipuun ja tulehdukseen.

Penikkataudin syyt ovat yksilölliset, mutta usein penikkatautia voitaisiin ehkäistä harjoittamalla jalkaterän lihaksistoa, keskivartalon hallintaa ja lihasvoimaa sekä juoksutekniikkaa. Usein oireet voitaisiin välttää myös lisäämällä harjoitusmääriä maltilliseen tahtiin, oikeilla kenkävalinnoilla ja lihashuollolla. Joskus yksilöllisesti valmistetuista tukipohjallisista voi olla apua.

Penikkataudin hieronta

Säären ja pohkeen alueen hieronnalla voidaan parantaa alueen aineenvaihduntaa. Lihaskalvoihin kohdistuvalla faskiahieronnalla voidaan saada helpotettua alueen nestekiertoa ja helpotettua lihasten painetta ja kipua.

Penikoiden venyttely

Penikoiden omahoitona kannattaa tehdä  säären ja pohkeen venytyksiä.

1. Säärenlihaskalvon venytys tennispalloa apuna käyttäen.

2. Pohkeen venytys rapuissa. Seiso päkiät rapulla, tiputa kantapäät alaspäin ja nojaa vartalon painoa eteenpäin. Venytä 10 s, nouse varpailleen seisomaan (3s), laskeudu takaisin venytykseen. Toista 3 kertaa.

3. Säären etuosan venytys. Venytä päkiän yläpuolta lattiaa vasten. (10s), aktivoi säären etuosa painamalla päkiää kevyesti lattiaa vasten (5s). Toista 3 kertaa.

4. Poikittaiset venytykset. Venytä säären lihaksia irti sääriluusta poikittain. Suorita venytykset säären sisä - ja ulkopinnoilta. Toista 3 kertaa 10 s.

5. Jalkapohjan hieronta

Pyörittele palloa jalkapohjan alla 3-5 minuutin ajan. Kipeisiin kohtiin kannattaa pysähtyä ja odottaa kivun lieventymistä.

Penikkataudin on oireet ovat hoidettavissa urheiluhieronnan keinoin. Oireiden toistumisen ehkäisemiseksi olisi syytä selvittää oireiden syy ja pyrkiä ratkaisemaan se.

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...