Iskiashermo lähtee lanneselästä (L5-S2) ja kulkee pakaran kautta varpaisiin asti. Kun puhutaan iskiasoireista, tarkoitetaan iskiashermon ärsytyksestä johtuvaa kipua alaselässä tai muualla hermon alueella. Oireet voivat tuntua pelkästään alaselässä, mutta ne voivat ulottua pakarasta jalkaa pitkin varpaisiin saakka. Kivun lisäksi oireena voi olla pistelyä, tunnottomuutta ja lihasheikkoutta. Aina alaselkäkään ei ole kipeä, vaikka iskiashermossa olisi ärsytystä. Harvinaisempina oireina voi ilmaantua virtsa ja ulosteen pidätyskyvyn häiriöitä, virtsaumpi ja peräaukon tunnottomuutta. Kyseinen tila, cauda equina, vaatii välitöntä lääkärin arviota.
Yleisimmin iskiasoireen aiheuttaa välilevyn pullistuma, joka aiheuttaa iskiaksen jonkin hermojuuren ärtymistä. Tässä tapauksessa ongelma on siis alaselässä, vaikka kipua ei siellä olisikaan. Kipua voi aiheuttaa myös hermopinne iskiashermon muissa osissa. Tyypillisimmin pinne sijaitsee pakarassa piriformis-lihaksen kohdalla.
Iskiasoireen laukaisijana voi olla tapaturma, mutta useammin taustalla on välilevyn rakenteellista heikkoutta ja virheellistä selän kuormitusta. Välilevyn rakenteellinen heikkous voi aiheuttaa välilevyn pehmeän sisällön pullistumiseen selkäydinkanavan suuntaan, jolloin se aiheuttaa hermojuurten puristusta ja ärsytystä aiheuttaen säteilykipua hermon alueelle. Välilevyn pehmeän sisällön kosketus hermoon aiheuttaa hermoärsytystä, joten varsinaista hermojuuren puristumista ei tarvitse tapahtua, jotta säteilyä alaraajassa esiintyisi.
Vaikka rakenteellinen heikkous saattaa selittää välilevyn pullistumia, niin siihen liittyy yleensä jokin fyysinen liike. Tyypillinen alaselän välilevypullistuman aiheuttaja on nosto, joka tehdään ilman keskivartalon tukea ranka pyöristyen. Tällöin välilevyihin kohdistuva paine kasvaa ja pullistuman riski kasvaa.
Yleisesti puhuttaessa puhutaan iskiaksesta, vaikka pullistumaa ei olisi todettavissa. Tällöin alaselkä voi olla kipeä ja pakaroissa tuntua säteilyä, mutta sen aiheuttaakin kireät lihakset, ei välilevy.
Hoito
Iskiasvaivan kuntoutuksessa painotus on kivun hoidossa sekä lihaskunnon ylläpidossa. Fysioterapiassa keskitytään alaselän rentouttamiseen, hermon vapauttamiseen sekä keskivartalon vahvistamiseen sekä hallitsemiseen.
Akuutin alaselkäkivun hoidossa käytetään kivuttomia asentoja, jossa hoidot suoritetaan. Näitä asentoja kannattaa toki suosia myös arjen toiminnoissa mikäli mahdollista. Hermon vapauttamiseksi alaselkään voidaan tehdä vetohoitoa eli traktiota, jolla hermojuurta pyritään vapauttamaan. Muita fysioterapian keinoja akuuttiin iskiaskipuun ovat erimerkiksi eri hermon liu´utustekniikat sekä pehmytkudoskäsittelyt hermon kulkureitin kriittisille lihaksille.
Kun kipu alkaa jo helpottaa, tulee fysioterapiaan mukaan keskivartaloa vahvistavat harjoitteet, joilla pyritään saamaan selkärangalle tarvittavaa lihastukea. Tärkeää on myös oppia käyttämään selkää oikein, jolloin vaivan uusiutumisriski pienenee huomattavasti.
Suuri osa pelkästään kipuoireita aiheuttavista välilevynpullistumista paranee, mutta paranemisessa kestää kauemmin kuin tavallisen selkäkivun kanssa. Noin puolella oireet helpottavat ja häviävät neljän viikon sisällä. Tärkeää on, ettei jäädä vuodelepoon, vaan pyritään tekemään normaalit päivittäiset toimet kivun sallimissa rajoissa. Liikuntaa kannattaa harrastaa, mutta on tärkeää valita lajeja, jotka eivät aiheuta kipua. Iskiaskipuisille usein sopii vedessä tapahtuva liikunta, missä painetta selkärankaan ei tule.
Kivun hoidossa voi käyttää tulehduskipulääkkeitä ja parasetamolia, tarvittaessa myös lihasrelaksantteja. Kuitenkaan tutkimuksien mukaan relaksanttien käyttö kipulääkkeiden rinnalla ei oleellisesti helpota kipuja verrattuna pelkästään tulehduskipulääkkeiden käyttöön.