SI – nivelen kipu säteilee usein pakaraan ja takareiteen
SI-nivel sijaitsee alaselässä, suoli ja ristiluun välissä. Suomenkielinen nimi onkin suoliristiluunivel. Sana SI tulee latinasta S = sacrum eli ristiluu ja I = ilium eli suoliluu. SI-nivelen kipu tuntuu tyypillisesti nivelessä itsessään, mutta säteilykipua tuntuu usein pakarassa, nivusessa sekä takareidessä.
SI- nivelen rakenne ja toiminta
SI-nivelen poikkeaa suuriliikkeisistä nivelestä, koska siinä tapahtuva liike on enemmän myötäilyä ja joustoa, kuin varsinaista liikettä. SI-nivelen vähäinen liike ja tukevuus johtuu sen itselukitusmekanismista. Ristiluu on suoliluiden välissä muotolukituksessa, jalat tavallaan työntävät alhaalta ylöspäin. Nivelen ympärillä on myös vahvat ligamentit, jotka luovat stabiliteettia.
Biomekaanisesti SI-niveln liikkeitä kutsutaan nutaatioksi ja kontranutaatioksi. Nutaatio tarkoittaa ristiluun kallistumista eteenpäin ja kontranutaatio ristiluun kallistumista taaksepäin. SI – nivelessä tapahtuu myös rotaatiota 2 astetta.
Nivelpintojen muodossa on yksilölllisiä eroja ihmisten välillä. Lapsilla nivelpinnat on sileämmät, vanhemmilla ihmisillä nivelpinnat muuttuvat rosoisemmiksi ja nivel jäykistyy iän myötä. SI-nivelen jäykistyessä liike kompensoituu lannerangasta.
SI-nivelen virheasennot
SI-nivelessä voi esiintyä virheasentoja, mutta kovin paljon nivel ei voi mennä paikaltaan ilman rakenteiden vaurioitumista. Virheasento voi tulla ristiluuhun tai suoliluuhun. Suoliluu voi nousta ylöspäin suhteessa ristiluuhun. Tyypillinen tapa saada virheasento on myös liukastuminen ja takapuolelleen kaatuminen. Lantion virheasennon voi saada myös synnytyksessä.
Virheasennot aiheuttavat eniten kipua ilmaantumisen jälkeen. Ajan kuluessa keho kompensoi virheasentoja muuttamalla asentoaan. Asiakas voi tulla esimerkiksi lapaluun alla olevan kivun takia ja taustalta löytyy aiempi SI-nivelen kipujakso.
SI-nivelen kipu ja yliliikkuvuus
SI-nivelen kipu voi johtua yliliikkuvuudesta. Tyypillistä on usein toistuvat nivelen lukkiutumiset. Instabiliteetti on naisilla tyypillisempää, naisilla Si- nivelen liikkuvuus voi vaihdella 30% hormonitoiminnan vaihtelun mukaisesti. Myös raskauden aikanva SI-nivelen kipu on yleistä, koska liikkuvuus on suurempi muuttuneen hormonitoiminnan takia.
SI- nivelen kivun hoito
SI- nivelen virheasennot on hoidettavissa osteopaattisin tekniikoin. Hoito usein sisältyy ensin alueen lihaksia rentouttavia tekniikoita ja sitten niveleen kohdistuvia mobilisaatia tai manipulaatiotekniikoita, joilla nivelen toiminta pyritään normalisoimaan.
Kun kyseessä on SI-nivelen yliliikkuvuus on syytä aloittaa stabiloivat harjoitteet sekä kiinnittää huomiota ryhtiin ja kehon käyttötapoihin.
SI-nivelen tulehdus
Jos SI-nivelen kipu on pitkäjaksoista ja epäilee tulehdusta on syytä mennä lääkäriin.