Migreeni ja manuaalinen migreenihoito

4.8.2021 |

Migreeni kuormittaa koko kehoa ja aiheuttaa kroonistuneena herkästi myös oheisongelmia tuki- ja liikuntaelimistölle. Toistuvat migreenikohtauksista aiheutuva lihasjännitys voi aiheuttaa mm. jännityspäänsärkyä ja hermostoa kuormittava kireystila laukaista kohtauksia entistä useammin. Tästä syystä migreenin hoidon tulisi olla kokonaisvaltaista, sekä hermostoa että lihasten kireyttä hoitavaa.

Migreeni on ikävä ja yleinen seuralainen – siitä kärsii joka kymmenes aikuinen. Vaiva on kolme kertaa yleisempi naisilla (14,6 %) kuin miehillä (4,8 %). Migreeni vaivaa jo 5 %:ia koulunsa aloittavista lapsista.

Mistä migreeni johtuu?

Migreeni on neurologinen, aivoperäinen sairaus. Kohtaus syntyy tavallisesti ulkoisten tekijöiden aiheuttamana, esimerkiksi kirkas valo tai stressi – myös niska- ja hartiaseudun lihaskireys voi laukaista migreenikohtauksen. Naisilla yleinen migreenikohtauksia laukaiseva tekijä liittyy hormonikiertoon.

Liiallinen särkylääkkeiden käyttö voi niin ikään ylläpitää migreeniä. Tällöin puhutaan särkylääkepäänsärystä.

Krooninen migreeni

Kroonisesta migreenistä puhutaan, kun päänsärkyä on yli 15 päivää kuukaudessa, ja kun näistä kahdeksan täyttää migreenikohtauksen kriteerit. Vaikka migreenikohtauksien laukaisijoita on useita, on migreenikohtauksen aiheuttama jännitys jo itsessään uusille kohtauksille altistava tekijä. Migreeni rasittaakin kehoa hyvin kokonaisvaltaisesti ja hoitamattomana luo pahimmillaan itseään pahentavan kehän.

3-4-kohtausta kuukaudessa kasvattaa riskiä erilaisiin tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin. Kehon jännitystilat alkavat häiritä hermostoa eri tavoilla, ja lisääntyvät migreenikohtaukset taas pahentavat kehon jännitystilaa. Ongelmaksi voi muodostua esimerkiksi jännityspäänsärky, ja jopa tinnitus voi pohjimmiltaan johtua migreenikohtauksien aiheuttamasta kireydestä.

Manuaalinen migreenihoito

Manuaalinen migreenihoito tarjoaa helpotuksen krooniseen migreeniin, vaikka kesken migreenikohtauksen. Ensikäynti sisältää asiakkaan hermoston sekä tuki- ja liikuntaelimistön tilanteen kartoituksen ja ensimmäisen manuaalisen migreenihoidon. Saat myös migreenin itsehoito-ohjeet, joita vahvistetaan jatkokäynneillä.

Manuaalinen migreenihoito on paitsi tehokas, myös turvallinen ja miellyttävä vaihtoehto migreenin hoitoon. Lääkkeillä hoidat vain kipua, manuaalisella hoidolla pyritään saamaan kohtaukset kuriin.

Migreenin hoitoon on useita konsteja ja hoito riippuu yksilöstä. Apua voi saada pelkästä särkylääkityksestä ja levosta, vaikeammissa tilanteissa voidaan käyttää estolääkitystä. Myös lääkkeettömiä hoitoja löytyy, ja migreenistä kärsivä voi saada apua manuaalisesta migreenihoidosta. Manuaalisella migreenihoidolla pyritään helpottamaan vaivaa käsittelemällä sekä hermoston oirehtimista että hoitamaan kivun aiheuttamaa tuki- ja liikuntaelimistön kireyttä.

Hoitamattomana toistuvien migreenikohtausten aiheuttama lihaskireys voi pahimmillaan altistaa paitsi jännityspäänsärylle, myös laukaista migreenikohtauksia useammin kroonistaen vaivaa entisestään.

Manuaalinen migreenihoito on paitsi tehokas, myös turvallinen ja miellyttävä vaihtoehto migreenin hoitoon. Hoitoon voi hakeutua myös kesken migreenikohtauksen ja hoito sopii sekä lapsille että aikuisille. Hoidon aikana kartoitetaan asiakkaan hermoston sekä tuki- ja liikuntaelimistön tilanne ja tehdään hoitosuunnitelma. Saat meiltä myös apua migreenin itsehoitoon.

Mitä kovempaa kipua migreenisi aiheuttaa, sitä enemmän kehosi jännittää. Manuaalinen migreenihoito on miellyttävä ja rentouttaa koko kehoa – sillä saat avun myös kivun aiheuttamiin lihasten kireystiloihin.

 

Migreenin hoito kotikonstein

Tehokkaimman avun migreeniin saat, kun jatkat migreenin hoitoa kotikonstein manuaalisen migreenihoitokäyntisi jälkeen. Migreenin itsehoitotekniikat sisältävät manuaalista itsehoitoa, kylmäterapiaa, hengitysharjoituksia sekä mielikuvaharjoittelua – tekniikat käydään läpi ensikäyntisi aikana, ja osaamistasi vahvistetaan myös mahdollisilla jatkokäynneilläsi.

Pelkkä kireiden lihasten venyttely, liikunta tai hieronta tuo migreeniin vain pientä helpotusta. Koska vaiva on neurologinen, vaatii myös hoito erityisesti hermoston manuaalista käsittelyä.

Milloin varata aika manuaaliseen migreenihoitoon?

Hoitomuoto sopii sinulle, jos kärsit migreenistä huolimatta siitä, onko migreeni kroonista vai ei. Hoidolla parannat elämänlaatuasi erityisesti, jos migreeni on säännöllinen vieras ja vaikeuttaa elämääsi. Jos sinua kiinnostaa migreenin kotihoito, saan käyntisi aikana hyödyllisiä tekniikoita vaivan itsehoitoon.

Manuaaliseen migreenihoitoon voit varata ajan Hieros Punavuoren toimipisteellä, Punavuorenkatu 7 B.
Varaa aika migreenihoidon alkukäyntiin (90 min / 97 €)

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...