Trigger hieronta – triggerpisteet

Trigger hieronta auttaa useisiin kipuihin

Trigger hieronta on tehokas tapa hoitaa lihaksista johtuvia kiputiloja. Yksinkertaistettuna triggerpisteet tarkoittavat kivuliaita, jumissa olevia kohtia lihaksissa. Triggerpisteet ovat löydettävissä helpoiten lihasta poikittain tunnusteltaessa. Triggerpiste tuntuu pienenä ”muhkurana” tai epätasaisuutena lihaksessa. Triggerpisteet voivat aiheuttaa kipusäteilyä. Esimerkiksi hartian ja niskan triggerpisteet voivat säteillä kipua päähän. Jokaisella triggerpisteellä on oma kipuheijastealueensa. Heijastusalue voi olla kaukana itse pisteestä. Heijastuksen mekanismia ei tunneta, teorioita on kivun heijastumisesta monimutkaisia ihohermotusreittejä sekä lihaskalvoja pitkin.

Triggerkipuheijaste provosoituu usein painettaessa pisteeseen, lihasta venyttäessä sekä lihasta aktivoitaessa. Terveessä lihaksessa ei ole triggerpisteitä. Triggerpisteet syntyvät yleensä lihaksen ylirasituksen takia. Ylirasitus voi johtua esimerkiksi liian kauan kestäneestä staattisesta jännityksestä.

Trigger hieronta

Trigger hieronnalla tarkoitetaan yleensä triggerpisteiden painantaa. Etsitään piste, ja painetaan sitä kivun lievittämiseen asti. Tätä kutsutaan iskeemiseksi kompressioksi. Toinen vaihtoehto on painaa pistettä 5 sekunnin ajan, löysätä painaa uudelleen 5 sekunnin ajan ja toistaa tätä kivun helpottumiseen saakka.

Triggerpisteet olisi hyvä hoitaa hieronnan yhteydessä. Triggereiden käsittely voi olla aluksi melko kivuliasta, mutta kipukohtaa painettaessa kipu lievenee yleensä nopeasti. Yleensä seuraavana päivänä lihakset ovat vähemmän kipeät kuin tavallisen urheiluhieronnan jälkeen.

Triggerheijasteet voidaan sekoittaa hermosto-oireisiin. Tyypillisimpänä sekaannuksen aiheuttajana on ehkä pakaran sivuosan triggerpiste, joka aiheuttaa iskiastyyppisen säteilykivun jalkaan.

Triggerpisteiden hoitaminen sisältyy osteopaattien peruskoulutukseen ja useat fysioterapeutit ja urheiluhierojat ovat myös jatkokouluttautuneet triggerpisteiden hoitoon.