Alaraajavaivojen ennaltaehkäisy

18.10.2015

Niiden päällä seistään, niillä kävellään, niillä juostaan. Aivan, jalat. Ne ovat apuna uidessa, pyöräillessä, autolla ajaessa ja jopa pulkkamäessä. Mikäli haluat tehdä jaloillesi palveluksen, niin parasta mitä voit tehdä on ennaltaehkäistä niihin syntyviä vaivoja tai hoitaa jo niihin kohdistuneet vaivat mahdollisimman nopeasti pois tai lieventää niitä.

Eri lähteiden mukaan lähes kaikilla ihmisillä esiintyy jossain vaiheessa elämää alaraajavaivoja: kipua, turvotusta, jomotusta, särkyä, murtumia, iho-oireita, tunnottomuutta, listaa voisi jatkaa todella pitkälle. Alaraajavaivojen ennaltaehkäisyä ajatellen astuu kuvaan terapia. Jalkaterapiaan voi – ja kannattaa tulla myös ilman mitään sen ihmeellisempää vaivaa.  Näyttämällä ammattilaiselle jalkasi varmistut terveellisistä ja kivuttomista päivistä myös tulevaisuudessa tai saat tarvittaessa apua jo ennen kun vaivoja alkaa sen suuremmin ilmetä.

Suurimmat jalkaterapiaan hakeutuvat asiakaskunnat löytyvät diabeetikoiden, ikä-ihmisten sekä reumaatikoiden parista, joille jalkojen säännöllinen tarkastus on tärkeää tunnon puutostilojen, mahdollisen verenkierron heikentyvyyden sekä iho- ja kynsimuutosten esiintyvyyden takia. Muistettavaa on kuitenkin, että kasvuiässä olevat lapset/nuoret, työikäiset, urheilijat kaikkine vaivoineen/vammoineen ovat lämpimästi tervetulleita jalkaterapian vastaanotolle.

Jalkaterapeutti tutkii, hoitaa ja auttaa ennaltaehkäisemään ihmisten alaraajavaivoja. On kyseessä sitten tuki- ja liikuntaelinvaivat, alaraajojen linjausvirhe, jalkaterän ja/tai varpaiden asentomuutos, muutoksia jalkaterän kuormituksessa, alaraajojen kiputila, urheilu- ja/tai rasitusperäinen vamma, iho- ja kynsimuutos tai jalkahaava, on jalkaterapeutti oikea henkilö auttamaan. Jokainen jalkaterapeuttinen hoito perustuu jalkaterapeutin suorittamaan analyysiin, jalkaterapiasuunnitelmaan ja hoidon tavoitteisiin.

Apuvälineet sekä erilaiset teippaukset ovat vahvasti läsnä jalkaterapeuttisessa hoidossa. Käytettyjä apuvälineitä ovat yksilölliset tukipohjalliset, erikoisjalkineet sekä varvas- ja nilkkaortoosit. Yksilöllisten tukipohjallisten käyttökohteita ovat mm. tuki- ja liikuntaelinvammat, alaraajojen linjausvirheiden korjaaminen, jalkaterän asentomuutokset ja jalkaterän kuormituksen tasaaminen. Erikoisjalkineita käytetään useimmiten keventämään ongelmakohtaa jalkaterässä, mikäli asiakkaalla on vaativampaa hoitoa tarvitsevia haavoja tai amputaatioita jalkaterässä. Varvasortooseja valmistetaan, mikäli asiakkaalla ilmenee asentomuutoksia varpaissa, levinnyttä päkiää tai suojattavia ihomuodostumia. Nilkkaortooseja voidaan käyttää nimensä mukaan tukemaan nilkan aluetta sekä ohjaamaan nilkan liikettä. (esim CP-vamma, kampurajalka)
Rinta rinnan apuvälineiden kanssa hyvän hoitotuloksen takaamiseksi kulkee harjoitusohjelmat. Harjoitusohjelmat koostuvat alaraajoihin kohdistuvista voimisteluliikkeistä, joiden tavoitteena on tukea niveliä ja auttaa nivelsiteitä työssään. Säännöllisellä ja tarkoituksenmukaisella voimistelulla on myös mahdollista ehkäistä lihasepätasapainon aiheuttamia linjausvirheitä alaraajoissa.

Muita jalkaterapeutin käyttämiä hoitomuotoja ovat hieronta, mobilisaatio, fysikaaliset hoidot, kenkäterapia sekä lymfahoidot. Omahoidon opetus ja ohjaus on vahvasti läsnä hoidossa kuin hoidossa.

Mats Matveinen, jalkaterapeutti, urheiluhieroja, fysioterapeuttiopiskelija

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...