Mitä on pronaatio?

24.1.2016 | |

Pronaatio on jalkaterän asento joka ilmenee seistessä, kävellessä tai juostessa. Kun jalka saa maakontaktin, jalkaterän pitkittäiskaari laskeutuu ja nilkka kääntyy sisäänpäin. Pronaatio on luonnollinen ja todella tärkeä jalkaterän liike iskunvaimennuksessa. Mikäli liikettä estetään esimerkiksi liian kovalla jalkaterän pitkittäiskaaren tuennalla, voi se aiheuttaa kipua nilkassa, polvessa, lonkassa ja jopa selkärangassa asti.

Ylipronaatio

Nilkan pronaatio on siis jalalle ja koko keholle ehdottoman tärkeä liike. On toki mahdollista, että pronaatiota on liikaa. Liiallisesta nilkan taittumisesta sisäänpäin ja näin ollen myös jalkaterän pitkittäiskaaren laskeutumisesta alustaan, käytetään nimitystä ylipronaatio. Yleinen vertaus on, että ylipronaatiota kävellessä/juostessa omaavilla olisi myös jalkaterän virheasento, lattajalka. Tämä ei ole kuitenkaan aina oikea vertailukuva, koska lattajalka kuvaa vain jalkaterän pitkittäiskaaren matalaa muotoa, kun taas pronaatio on nilkassa tapahtuva liike, jota tarkastellaan kävelysyklin aikana.

Ylipronaatiota aiheuttavia tekijöitä

  • Jalkaterän pitkittäiskaarta tukevien lihasten (mm. takimmainen säärilihas, m. tibialis posterior) heikkous
  • Vähentynyt elastisuus, yleisimmin pohjelihaksistossa
  • Nilkan dorsifleksion rajoittuneisuus
  • Nivelsiteistön löysyys
  • Luurakenteen poikkeavuudet
  • Jalkaterän etuosan virheasento

 

Ylipronaation ja normaalin pronaation ero

Pronaation liiallisen määrän määrittely on vaikeaa rajallisen tutkimuksen takia. On olemassa viitearvoja, jolla voidaan määritellä jalkaterän pitkittäiskaaren laskeutumista sekä passiivisesti seisten, että aktiivisesti tuolilta noustessa. Tämä antaa kuitenkin vain viitteitä siitä, voisiko kyseessä olla ylipronaatiota, vai onko kyseessä vielä jalkaterän normaalia liikettä. Viitearvot kuitenkin vaihtelevat eri lähteissä, joten ylipronaation määritelmä on todella epämääräistä. Olemassa olevat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että seistessä, kantaluun eversiolla l. ulospäin suuntautumisella on yhteys tiettyihin vammoihin. Lisää tutkimustietoa on kuitenkin saatava, jotta voidaan luokitella riskitekijät ja termin, ylipronaatio, tarkempaan määrittelyyn.

Yleiset vammat, jotka on yhdistetty kantaluun eversioon:

 

Mikäli Sinulla on epäilystä nilkkasi ylipronaatiosta tai jokin yllä listatuista tyypillisimmistä kantaluun eversiosta aiheutuneista vammoista, olisi syytä hakeutua jalkaterapeutille. Jalkaterapeutti tutkii syyn aiheutuneille vaivoille, hoitaa syyn sekä syyn aiheuttamat oireet ja ehkäisee vaivojen uusimisen tutkituin hoitomenetelmin.

 

 

Lähteet:

Saarikoski R., Liukkonen I., ym. 2004. Jalat ja terveys.

Valmassy R. Clinical biomechanics of the lower limb.

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...