Heittäjän olkapää – olkapään kipu

12.10.2021 |

Mikä aiheuttaa heittäjän olkapään?

Heittäjän olkapäässä (kiertäjäkalvosinoireyhtymä) on kyseessä on epämukava olkapään kipua aiheuttava jänteen tulehdus ja repeämä kiertäjäkalvosimen lihaksissa. Kuten vamman nimestäkin voi päätellä, on se yleinen heittolajeja ja lyöntilajeja pelaavilla, joissa keho altistuu toistuvasti nopeille ja voimakkaille liikkeille. Kudoksia rasittavat erityisesti nopeat liikkeet, joissa käden ja vartalon linja eivät ole samansuuntaisia. Vaiva voi kuitenkin kehittyä myös ajan kanssa, jatkuvan hankauksen tai olkapäähän kohdistuvan toistoliikkeen seurauksena – tällöin jänteen tulehdus pahenee turvotukseksi, joka taas voi johtaa repeämään. Heittäjän olkapään voit siis saada vaivaksesi pelkästään riittävästä työkuormituksesta.

Vamma tunnetaan muun muassa nimillä impingement (ahdas olkapää), rotator cuff syndrooma ja rotator cuff tendinitis. Vaivaan altistavia fysiologisia tekijöitä ovat takakapselin kireys, kun henkilöllä on ahdas olkaluun ja akromianin väli tai heikot lihakset kiertäjäkalvosimessa.

Akuutti vamma vai rasitusvamma

Liikunta- ja urheiluvammat voidaan jakaa kahteen eri ryhmään sen perusteella, miten ne ovat syntyneet. Vammat jaetaan joko akuutteihin vammoihin tai rasitusvammoihin. Molemmissa kudokseen kohdistuu mekaaninen kuormitus, joka ylittää kudoksen sietokyvyn. Kuten jo nimessä sanotaan, akuutti vamma syntyy äkillisesti, kun taas rasitusvamma syntyy pitkän rasituksen seurauksena. Vaikka vammat ovat yleensä lieviä ovat ne kuitenkin hoitamattomana pitkäkestoisia ja aiheuttavat kipua.

Rasitusvammojen ongelmallisuus on, että ne huomioidaan usein usein vasta siinä vaiheessa, kun se on pakollista ja olkapään kipu on yltynyt riittävän suureksi. Rasitusvamma syntyy pitkän, toistuvan harjoittelun seurauksena. Usein suurena tekijänä on virheellinen suoritustekniikka. Rasitusvammojen myöhäinen reagointi taas johtaa poissaoloihin urheilun parista, jotka voivat venyä jopa kuukausien mittaisiksi.

Heittäjän olkapään kuntoutus

Paras apu vaivoihin on aina ennaltaehkäisy – mitä aikaisemmin puutut kehittyvään ongelmaan, sitä helpommalla lopulta pääset. Kiertäjäkalvosinoireyhtymää voidaan ennaltaehkäistä olkanivelen liikkuvuuden säilyttämisellä, lihastasapainon ylläpitämisellä sekä ergonomian huomioon ottamisella. Riskilajia pelaavan (esim. pesäpallo, lentopallo tai tennis) tulisi huolehtia, että oikeanlainen heitto- ja lyöntitekniikka on omaksuttu ennen lisääntyvää lajiharjoittelua.

Kun vamma on päässyt jo syntymään on tärkeää löytää syyt vamman aiheutumiselle, tai saat olkapään kivusta luultavasti toistuvan vaivan. Kipua voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta pysyvä paraneminen vaatii lepoa, venyttelyä ja fysioterapiaa. Fysioterapiasta saat apua huolimatta siitä haetko apua jo syntyneeseen vammaan vai koetko ennaltaehkäisyyn olevan tarvetta.

Terapeuttinen harjoittelu

Terapeuttinen harjoittelu on säännöllistä ammattilaisen ohjauksen avulla toteutettua liikuntaa, joka tähtää jonkin tietyn terveysongelman vähentämiseen. Terapeuttisen harjoittelun avulla asiakas voi lisätä oman kehonsa hallintaa sekä saada paremman käsityksensä omasta osaamisestaan sekä omista rajoistaan.

Olkapään vammat johtuvat yleisesti virheellisistä liikkeistä ja virheellisestä liikekontrollista. Toistuva liikesarja voi vaatia joiltain osin enemmän kontrollia, kun taas joissain osa-alueissa tarvitsisit lisää tai erilaista liikettä. Heittokädelle suunniteltujen harjoitteiden tulee tukea näitä molempia asioita, liikettä sekä kontrollia.

Liikesarjojen ongelmakohtia tarkastellessa kiinnitetään huomiota kuinka olkanivel liikkuu suhteessa lapaluuhun sekä päinvastoin. Oikean tekniikan lisäksi oikeaa liikemallia vahvistetaan kevyen vastuskuminauhaharjoitteen avulla.

Heittäjän olkapään kuntoutus on täysin yksilöllistä. Varaa aika vastaanotollemme ja tehdään juuri sinulle toimiva suunnitelma!

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...