Ikääntyminen ja kehon hyvinvointi

7.9.2018

Ikääntyessä ja oman ajan mahdollisesti lisääntyessä on loistava hetki keskittyä omaan hyvinvointiinsa ja erityisesti kehon hyvinvointiin. Ikääntymisen mukana tuleviin muutoksiin kannattaa reagoida. Kyse on toimenpiteistä ja toimintatavoista, joita hyödyntämällä saavutetaan hyvä olotila, niin kehossa kuin mielessä. Tässä tekstissä selvitetään ensiksi normaaleja ikääntymiseen liittyviä muutoksia ja käsitellään nivelkulumaan liittyviä oireita. Lisäksi tarkastellaan, mistä löytyisi ratkaisuja harmittavan yleisten kulumaperäisten oireiden, kuten kivun ja jäykkyyden hoitamiseen ja hallitsemiseen. Tekstissä avataan myös naprapatian keinoja kulumaperäisten kipujen hoitamiseen ja kerrotaan, miten naprapaatti tuki- ja liikuntaelinsairauksien asiantuntijana voi auttaa eteenpäin yksilöllisten tavoitteiden kanssa.

Ikääntyminen

Iän myötä kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia, jotka ovat toisaalta täysin normaaleja ja kuuluvat asiaan. Näihin muutoksiin lukeutuvat kulumamuutokset nivelissä, luun tiheyden alentuminen, lihasmassan vähentyminen, haasteet liikkumisen kontrolloinnissa ja esimerkiksi tasapainossa. Ihmiset elävät nykyisin pidempään kuin koskaan. Ihmiskeho on kuitenkin sopeutunut hyvin erilaiseen elinikään ja elämäntyyliin kuin nykyinen länsimainen olemassaolo. Siksi nykyään jonkinlaiset haasteet kehon hyvinvoinnissa koskettavat lähes jokaista. Yksilötasolla vaihtelu on suurta. Jokaisen ihmisen elämänkokemukset, temperamentti, tavat ja tottumukset muodostavat täysin omanlaisensa yhdistelmän ja kokonaisuuden.

Nivelkulumat ja niihin liittyvät oireet

Kolotus, särky, kipu, jomotus. Alaselkäkipu, niskahartiaseudun jumitus. Nivelten jäykkyys. Lonkkakipu ja polvikipu. Nämä tulevat harmillisen monelle tutuksi iän myötä. Kyseessä olevat oireet saattavat johtua esimerkiksi kulumamuutoksista nivelissä. Oireet voivat johtua myös muista syistä, mutta kuluma on yleisin tuki- ja liikuntaelinvaivojen syy ikääntymisen myötä. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien ammattilainen, kuten naprapaatti, kykenee erottelemaan onko oire kulumaperäinen, vai jostakin muusta syystä johtuva. Naprapatiasta ja naprapatiahoidosta lisää tietoa edempänä.

Mistä ratkaisuja kysymyksiin ja haasteisiin?

Nivelkulumiin saattaa liittyä monenlaisia oireita tai sitten kulumamuutokset voivat olla oireettomia. Kuitenkin tutkimusten mukaan kulumaperäisten oireiden, kuten kivun ja jäykkyyden, hoidossa liikunta on parhaimpia vaihtoehtoja. Liikunnassa verenkierto vilkastuu ja lihakset vahvistuvat, jolloin nivelten ja lihasten aineenvaihdunta paranee. Hyvä aineenvaihdunta on tärkeää lihasten ja nivelten hyvinvoinnin kannalta ja lisäksi kulumaperäisten oireiden lievittämisessä. Lihakset vahvistuvat liikkuessa ja tukevat tehokkaasti niveliä ja kehon rakenteita, jolloin niveliin ei kohdistu niin paljon epäedullista kuormitusta. Joskus kuitenkin kivut tai muut oireet saattavat ratkaisevasti vaikeuttaa tai rajoittaa liikkumista.

Tällöin on oikea hetki kääntyä manuaalisen terapian puoleen. Manuaalinen terapia, kuten naprapatia tarkoittaa manuaaliterapeutin käsin suorittamaa hoitoa. Naprapaatti on tuki- ja liikuntaelinsairauksien asiantuntija. Tuki- ja liikuntaelimistö käsittää siis lihakset, luuston ja nivelet. Näihin rakenteisiin kohdistuvien sairauksien ja vaivojen tutkiminen ja selvittäminen kuuluu naprapaatin ammattitaitoon.

Naprapatiahoito auttaa ikääntymisen tuomissa haasteissa

Naprapatiahoidossa kivut lievittyvät tehokkaasti, jolloin liikunta tuntuu paljon miellyttävämmältä ja myös huoltaa kehoa tehokkaammin. Usein myös nivelten liikkuvuutta on mahdollista parantaa. Naprapaatti tutkii oireilevan alueen ja arvioi mitkä ovat yksilöllisesti ne tekijät, joihin hoito kannattaa kohdistaa. Nivelongelmien ja -kulumien yhteydessä käytetään usein hierontaa lihasten rentouttamiseksi ja aineenvaihdunnan parantamiseksi, lihasten kireyttä lievittäviä kevyitä venytyksiä sekä nivelten mobilisaatiota.

Nivelmobilisaatio

Nivelmobilisaatio on tehokas naprapaattien ja muiden manuaaliterapeuttien käyttämä tekniikka. Mobilisaatio tarkoittaa kirjaimellisesti liikuttamista. Manuaalisessa terapiassa mobilisaatiolla pyritään mobilisoimaan, eli liikuttamaan niveliä. Nivelmobilisaatiossa tavoitteena on kivun lievittyminen ja nivelliikkuvuuden parantaminen. Nivelmobilisaatio on pehmeä tekniikka, jossa manuaaliterapeutti liikuttaa niveltä toistuvasti kivuttomalla alueella. Nivelmobilisaatio tuntuu miellyttävältä ja rentouttavalta. Hoidon tuloksena kipu ja jäykkyys nivelissä vähenevät merkittävästi.

Miksi satsata ammattimaiseen ohjaukseen ja manuaaliseen terapiaan?

Moni miettii mistä löytyisi ratkaisuja. Tärkeintä on varmasti hyvä olo kehossa ja mielessä, sekä kyky toimia omassa arjessa. Tuttua on luultavasti liikunnan ja terveellisen ruuan merkitys. Näitä viestejä kuulemme jatkuvasti ympäriltämme. Kysymys kuuluukin miten, kuinka usein, millä tavalla? Tässä kohtaa kannattaa miettiä naprapaatin apuun turvautumista. Panostus ammattilaiseen saattaa olla kullanarvoinen, sillä se säästää paljon omaa aikaa ja omia voimavaroja, kun ei tarvitse itse selvittää kaikkea. Naprapaatti kykenee myös näkemään yksilölliset kehityskohdat ja muut huomioitavat asiat, joita on itse haastavaa huomioida. Ammattilaisen antama tuki voi olla myös erittäin tärkeä motivoiva tekijä esimerkiksi liikunnan juurruttamisessa omaan arkeen ja hyvinvoinnista huolehtimisessa.

Tervetuloa naprapaatin vastaanotolle!

Sinua palvelee naprapaattimme Jaana Minev, varaa aikasi nyt sähköisestä ajanvarausjärjestelmästämme tai soittamalla Jaanalle: 040 515 3961

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...