Iän myötä kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia, jotka ovat toisaalta täysin normaaleja ja kuuluvat asiaan. Näihin muutoksiin lukeutuvat kulumamuutokset nivelissä, luun tiheyden alentuminen, lihasmassan vähentyminen, haasteet liikkumisen kontrolloinnissa ja esimerkiksi tasapainossa. Ihmiset elävät nykyisin pidempään kuin koskaan, siksi jonkinlaiset haasteet kehon hyvinvoinnissa koskettavat lähes jokaista. Ikääntymisen mukana tuleviin muutoksiin kannattaa reagoida. Ikääntyessä ja oman ajan lisääntyessä on loistava hetki keskittyä omaan hyvinvointiinsa.
Nivelkulumat ja niihin liittyvät oireet
Kolotus, särky, kipu, jomotus. Alaselkäkipu, niskahartiaseudun jumitus. Nivelten jäykkyys. Lonkkakipu ja polvikipu. Nämä tulevat harmillisen monelle tutuksi iän myötä. Kyseessä olevat oireet saattavat johtua esimerkiksi kulumamuutoksista nivelissä. Oireet voivat johtua myös muista syistä, mutta kuluma on yleisin tuki- ja liikuntaelinvaivojen syy ikääntymisen myötä. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien ammattilainen, kuten naprapaatti, kykenee erottelemaan onko oire kulumaperäinen, vai jostakin muusta syystä johtuva. Naprapatiasta ja naprapatiahoidosta lisää tietoa edempänä.
Mistä ratkaisuja kysymyksiin ja haasteisiin?
Nivelkulumiin saattaa liittyä monenlaisia oireita tai sitten kulumamuutokset voivat olla oireettomia. Kuitenkin tutkimusten mukaan kulumaperäisten oireiden, kuten kivun ja jäykkyyden, hoidossa liikunta on parhaimpia vaihtoehtoja. Liikunnassa verenkierto vilkastuu ja lihakset vahvistuvat, jolloin nivelten ja lihasten aineenvaihdunta paranee. Hyvä aineenvaihdunta on tärkeää lihasten ja nivelten hyvinvoinnin kannalta ja lisäksi kulumaperäisten oireiden lievittämisessä. Lihakset vahvistuvat liikkuessa ja tukevat tehokkaasti niveliä ja kehon rakenteita, jolloin niveliin ei kohdistu niin paljon epäedullista kuormitusta. Joskus kuitenkin kivut tai muut oireet saattavat ratkaisevasti vaikeuttaa tai rajoittaa liikkumista.
Tällöin on oikea hetki kääntyä manuaalisen terapian puoleen. Manuaalinen terapia, kuten naprapatia tarkoittaa manuaaliterapeutin käsin suorittamaa hoitoa. Naprapaatti on tuki- ja liikuntaelinsairauksien asiantuntija. Tuki- ja liikuntaelimistö käsittää siis lihakset, luuston ja nivelet. Näihin rakenteisiin kohdistuvien sairauksien ja vaivojen tutkiminen ja selvittäminen kuuluu naprapaatin ammattitaitoon.
Naprapatiahoito
Naprapatiahoidossa kivut lievittyvät tehokkaasti, jolloin liikunta tuntuu paljon miellyttävämmältä ja myös huoltaa kehoa tehokkaammin. Usein myös nivelten liikkuvuutta on mahdollista parantaa. Naprapaatti tutkii oireilevan alueen ja arvioi mitkä ovat yksilöllisesti ne tekijät, joihin hoito kannattaa kohdistaa. Nivelongelmien ja -kulumien yhteydessä käytetään usein hierontaa lihasten rentouttamiseksi ja aineenvaihdunnan parantamiseksi, lihasten kireyttä lievittäviä kevyitä venytyksiä sekä nivelten mobilisaatiota.
Nivelmobilisaatio
Nivelmobilisaatio on tehokas naprapaattien ja muiden manuaaliterapeuttien käyttämä tekniikka. Mobilisaatio tarkoittaa kirjaimellisesti liikuttamista. Manuaalisessa terapiassa mobilisaatiolla pyritään mobilisoimaan, eli liikuttamaan niveliä. Nivelmobilisaatiossa tavoitteena on kivun lievittyminen ja nivelliikkuvuuden parantaminen. Nivelmobilisaatio on pehmeä tekniikka, jossa manuaaliterapeutti liikuttaa niveltä toistuvasti kivuttomalla alueella. Nivelmobilisaatio tuntuu miellyttävältä ja rentouttavalta. Hoidon tuloksena kipu ja jäykkyys nivelissä vähenevät merkittävästi.
Miksi satsata ammattimaiseen ohjaukseen ja manuaaliseen terapiaan?
Moni miettii mistä löytyisi ratkaisuja. Tärkeintä on varmasti hyvä olo kehossa ja mielessä, sekä kyky toimia omassa arjessa. Tuttua on luultavasti liikunnan ja terveellisen ruuan merkitys. Näitä viestejä kuulemme jatkuvasti ympäriltämme. Kysymys kuuluukin miten, kuinka usein, millä tavalla? Tässä kohtaa kannattaa miettiä naprapaatin apuun turvautumista. Panostus ammattilaiseen saattaa olla kullanarvoinen, sillä se säästää paljon omaa aikaa ja omia voimavaroja, kun ei tarvitse itse selvittää kaikkea. Naprapaatti kykenee myös näkemään yksilölliset kehityskohdat ja muut huomioitavat asiat, joita on itse haastavaa huomioida. Ammattilaisen antama tuki voi olla myös erittäin tärkeä motivoiva tekijä esimerkiksi liikunnan juurruttamisessa omaan arkeen ja hyvinvoinnista huolehtimisessa.