Omatoiminen kehonhuolto

24.6.2016 |

Omatoimisen kehonhuollon olisi hyvä olla osa jokaisen elämää. Kehonhuollon tarkoituksena on edistää palautumista sekä ennaltaehkäistä kuormituksesta johtuvia vammoja. Järkevä kehonhuolto mahdollistaa taloudellisen, tehokkaan ja kudoksia säästävän tavan käyttää kehoa.

Pitkällä tähtäimellä parasta kehonhuoltoa olisi harrastaa sopivasti liikuntaa sekä pyrkiä lihastasapainoon. Fiksuinta olisi välttää liian pitkäkestoista, yksipuolista kuormitusta, levätä ja syödä hyvin sekä kyetä rentoutumaan.

Lihaksiston hetkellinen kipeytyminen kuormituksesta on normaalia. Mikäli keho ei ehdi palautua rasituksesta ennen uutta kuormitusta, jatkuvien jännitystilojen syntyminen on todennäköistä. Pidemmän päälle ne saattavat  muovata kehonkäyttöä pois optimaalisesta ja edistää rasitusvammojen syntyä kuormituksen kohdistuessa epätasaisesti joihinkin rakenteisiin.

Lihashuollon tarve kasvaa rasituksen kasvaessa. Rasitus voi olla peräisin esimerkiksi urheilusta, työstä tai stressistä. Terminä lihashuolto on hieman harhaanjohtava, koska vain harvoin kehoon kohdistuneet huoltotoimenpiteet rajoittuvat ainoastaan lihaksiin vaan myös kalvorakenteisiin, hermostoon ja niveliin.Työperäiset ongelmat johtuvat usein staattisista työasennoista, urheiluperäiset harjoittelun yksipuolisuudesta, vääränlaisesta harjoittelusta, liian vaativasta harjoittelusta taitoon tai harjoituspohjaan nähden, vääränlaisesta suoritustekniikasta, epäsopivasta välineistä (esim. kenkävalinnat), lihasepätasapainosta, tukilihaksiston heikkoudesta tai kehon virheasennoista, jotka ohjaavat rasitusta väärin. Mahdollisia syitä on paljon ja ne ovat usein hyvin yksilöllisiä.

Asiakkaamme kysyvät usein ohjeita lihashuollon toteuttamiseen ja tähän on olemassa lukuisia lähestymistapoja. Harjoitteiden valinnassa on tärkeää huomioida niiden synnyttämä vaste. Hyödyn voi huomata kivun lieventymisenä, liikkuvuuden lisääntymisenä tai lihasjännityksen helpottamisena. Huoltotoimenpiteet voivat olla lihaksiin kohdistuvia vahvistavia, venyttäviä tai rentouttavia harjoitteita, itse toteutettua hierontaa erilaisia palloja ja rullia apuna käyttäen tai hermoihin kohdistuvia mobilisoivia liu’utustekniikoita. Niveliin ja selkärankaan kohdistuvin liikkuvuusharjoittein voidaan lisätä nivelten liikelaajuuksia ja vaikuttaa hermoston toimintaan. Stressistä johtuviin lihasjännityksiin voi toimia erilaiset rentoutusharjoitukset.

Valitsemalla itselle toimivat ja oikein kohdistetut harjoitteet, kehonhuolto voi olla mielekästä ja palkitsevaa. Tehokas lihashuollon toteuttaminen vaatii hieman osaamista ja harjoittelua.

Jos kaipaat vinkkejä kehonhuoltoon ja erilaisiin harjoitteisiin, voit varata ajan alla olevasta painikkeesta.

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...