Selkäkipu

14.9.2015 |

Selkäkipu on yleinen ongelma ja elämänsä aikana kahdeksan kymmenestä aikuisesta kokee selkäkipuja. Selkävaivat ovat myös hyvin yleinen sairauspoissaolojen syy.

Selkäkipua voi esiintyä kaikenikäisillä. Se voi olla seurausta selän rakenteisiin, kuten lihaksiin, ligamentteihin, niveliin tai välilevyihin kohdistuneesta rasituksesta, revähdyksestä tai venähdyksestä. Myös nivelrikko tai kulumamuutokset voivat olla selkäkivun taustalla. Selkäkipu voi alkaa nostosta, hankalasta liikkeestä tai onnettomuudesta. Selkäkipu voi alkaa äkisti tai asteittain, ja aina kivulle ei löydy selkeää alkusyytä. Oireiden voimakkuus voi vaihdella lievästä kovaan. Stressi, masennus, asentoperäiset tottumukset, ylipaino, liikunnan puute tai huonot elämäntavat voivat olla merkittäviä tekijöitä.

Selkäkipu saattaa olla hyvinkin kivulias, mutta useimmiten sen taustalla ei ole vakavaa syytä. Selkäkivun oireet saattavat vaihdella jäykkyydestä ja arkuudesta selän hermoihin kohdistuvan paineen aiheuttamiin ala- ja yläraajojen kiputuntemuksiin, pistelyyn ja puutumiseen. Selkäkiputapauksista 90 % luokitellaan epäspesifeiksi, jolloin kivun syytä ei kyetä määrittämään. Vain 5-10 % alaselkäkivuista johtuu jostain spesifistä selkäsairaudesta tai hermojuuriongelmasta.

Selkäkipu ja osteopatia

Tavallisimmin selkäkivun oireet lievittyvät itsestään muutamassa viikossa. Monet kuitenkin hakeutuvat osteopaattiseen hoitoon saadakseen kivun lievittymään nopeammin. Hoidon avulla voidaan myös ennaltaehkäistä kivun kroonistumista. Osteopaattinen hoito soveltuu hyvin selkäkivun hoitoon ja potilaat ovat usein tyytyväisiä hoidolla saavutettuihin tuloksiin. Tavallisimpia osteopaatiin hoitamia tiloja ovat akuutit ja krooniset selkäkivut, välilevyongelmat, iskias, selkärankareuma, nivelrikko, fasettilukko tai mekaaninen, rasituksesta johtuva selkäkipu. Osteopatialla voidaan saavuttaa hyvä tuloksia myös pitkittyineissä selän kiputiloissa.

Osteopaatilla on laaja valikoima keinoja käytössään ja niitä sovelletaan kunkin asiakkaan kokonaistilanteen mukaan. Hoito voi sisältää esimerkiksi selän alueen pehmytkudoskäsittelyä, kevyttä, rytmistä liikettä rangan alueelle tai hellävaraista manipulaatiota (“naksauttelua”). Hoito voi kohdistua myös muille kehon alueille, kuten alaraajoihin tai niskaan. Osteopaatti voi myös antaa ohjausta, mikäli hoidon yhteydessä käy ilmi tekijöitä, jotka saattavat altistaa selkäkivulle.

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...