Osteopatiaa lapsille

25.6.2015

Osteopatiaa lapselleOsteopatia on käsin tehtävää tehokasta ja turvallista tuki- ja liikuntaelimistön häiriö- ja kiputilojen hoitoa, jossa osteopaatin herkkä tuntoaisti yhdistyy vahvaan anatomian ja fysiologian tuntemukseen. Taustalla on ajatus ihmisestä kokonaisuutena ja yksilönä.

Osteopatia on turvallinen hoitomuoto myös lapsille

Suomessa osteopatiaa hyödynnetään lasten kohdalla suhteellisen vähän. Esimerkiksi Ranskassa ja Englannissa osteopatialla on vakiintuneempi asema lasten terveydenhuollossa. Yhdysvalloissa osteopaatit toimivat mm. sairaaloissa. Tutkimukset ovat osoittaneet osteopatian olevan tehokas ja turvallinen hoitomuoto lapsillekin. Tietysti täytyy huomioida, että lapsia hoitava osteopaatti on perehtynyt ja hankkinut erikoisosaamista alaan.

Osteopatiasta esimerkiksi koliikkiin

Lapsi voi kohdussa ollessaan ja synnytyksessä joutua asentoon, josta aiheutuu jännitteitä ja lukkoja koko kehoon etenkin selkärankaan, lantioon ja kallonpohjaan. Lapsen keho muokkautuu synnytyksessä niin, että synnytys äidin lantion läpi on mahdollinen. Synnytyksen aikana kallon luut suojaavat keskushermostoa, mutta pääsevät samalla kuitenkin liikkumaan päällekkäin ja lomittain. Synnytyksessä siis kohdistuu kalloon puristusvoima, mikä kaiken ollessa hyvin purkautuu ensimmäisenä parina päivänä normaalien elintoimintojen kautta kuten itkemisen, aivastelun ja nielemisen avulla.

Mikäli synnytyksestä palautumista ei tapahdu, voi jännitteet aiheuttaa kipuja ja estää kehon normaalin toiminnan. Tästä seuraa altistumista erilaisille oireille kuten koliikille, pulauttelulle, oksentelulle, ummetukselle, korvatulehduksille, univaikeuksille, infektioille ja motorisen kehityksen hidastumiselle. Osteopaattisella hoidolla pystytäänkin normalisoimaan kudosten, verenkierron ja hermoston toimintaa ja edesauttamaan kehoa terveeksi.

Leikki-ikäiset lapset usein touhutessaan tömähtelevät tuon tuosta ja aiheuttavat itselleen toimintahäiriöitä. Mitä nopeampaa keho palautetaan trauman jälkeen tasapainoon, sitä parempi vaste hoidolla on ja näin ollen lapsena syntyneet jännitteet eivät kasaudun myöhemmälle iälle. Myöhemmällä iällä esiin tulevaista ongelmista kuten migreenistä, allergioista ja muista yliherkkyyksistä on havaittavissa yhteys syntymään ja lapsuuteen.

Lapsen kanssa osteopaatille

Osteopatiaa lapsilleLapsen kanssa osteopaatin vastaanotolle tultaessa tehdään kattava haastattelu, jossa selvitetään millainen oli äidin raskausaika, miten synnytys meni, miten lapsi syö ja nukkuu, onko ollut sairauksia tai onnettomuuksia. Tarkoituksena on siis selvittää mahdollisten oireiden syntysyy. Perustutkimukseen iästä riippuen kuuluu kehon tunnustelu ja havainnointi, refleksien testaaminen ja rangan asennon selvittäminen. Esimerkiksi lapsen pukemisen vaikeus ja kehon voimakas taakse taivuttaminen itkun yhteydessä voivat olla merkki ylimääräisistä jännitteistä, rankaan kohdistuvasta paineesta ja hermostollisesta ärsykkeestä.

Lapsen osteopaattinen hoito on hyvin kevyttä ja turvallista. Siinä ei kohdisteta lapsen kehoon voimakkaita painetta luovia tekniikoita. Lapsen keho on useasti hyvin herkkä ja valmis muutokselle, joten normaalitilaan palautuminen tapahtuu nopeasti.

- Mirella Arponen, 0445014866

Tai varaa Mirellalle aika suoraan täältä.

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...