Purentaongelmat

6.8.2015 | |

Purentaongelmat ovat yleisiä ja niistä voi aiheutua useita erilaisia vaivoja. Purentaongelman taustalla voi olla esimerkiksi rakenteellinen vika, leukanivelen toimintahäiriö tai stressi. Purentaan liittyviä vaivoja ovat leuan liikehäiriöt, puremalihasten kivut, leukanivelten naksuminen, toistuvat päänsäryt, niska-hartiaseudun kivut, korvaoireet, huimaus jne. Hampaiden runsas kuluminen ja paikkojen lohkeilu ovat yleensä merkkejä voimakkaasta purentaongelmasta. Lievemmät purentaongelmat eivät välttämättä oireile hampaistossa, mutta voi ylläpitää esimerkiksi jatkuvia hartiaseudun ongelmia. Usein oireita ei osata yhdistää purentaan ja vaivojen todellinen syy jää selvittämättä.

 Hampaat ja leukanivel

 • Hampaiden kuluminen, paikkojen lohkeaminen
 • Hampaiden narskuttelu
 • Hampaiden liikkuvuuden lisääntyminen
 • Leukanivelen naksuminen, paukkuminen, rahina
 • Vihlominen ja purenta-arkuus
 • Poskien ja kielen pureskelu
 • Nivelliikkeiden rajoittuneisuus, kivuliaisuus

Niska, hartianalue ja kasvot

 • Pään-, hartioiden- tai/ja kasvojensäryt (usein aamuisin)
 • Epämiellyttävyyden tunne kaulan pinnallisissa lihaksissa ja rintakehässä
 • Huimaus ja tasapainovaikeudet
 • Puhevaikeus
 • Korvakipu ja soiminen
 • Nielun kipu tai palan tunne kurkussa
 • Hermoperäinen särky kasvoissa

 

Purentaongelmat osteopaattisesta näkökulmasta

Leukanivelen käsittely

Leukanivel näyttelee oleellista osaa purennassa. Leukanivelen liikettä ja kipua voidaan parantaa mobilisointitekniikoilla. Leukanivelen ongelmien osteopaattisessa hoidossa on tärkeää alueen lihasten käsittely.

Purentalihasten hieronta

Leukanivelen toimintaan osallistuu temporalis-, masseter-, pterygoid lateralis ja medialis sekä suprahyoid -lihakset. Näiden lihasten hoidolla voidaan tehostaa leukanivelen alueen aineenvaihduntaa ja vähentää mahdollisia turvotuksia. Osteopatiassa lihaksia hoidetaan triggerpisteitä käsittelemällä, venyttämällä tai hieromalla. Hoidon aikana on tärkeää, että asiakas kykenee rentoutumaan.

Kasvojenluiden väliset jännitykset

Kasvojen luiden väliset jännitteet ja epäsymmetria voivat myös johtaa purentaongelmiin. Tilanne voi olla seurausta lihaskireyksistä tai traumaattisesti aiheutuneista luiden kompressioista. Myös syntymästä aiheutuneet kompressiot voivat aiheuttaa kasvojenluihin ongelmia, josta taas voi seurata hammas- ja purentaongelmia. Hammaslääkäreiden tekemät korjaushoidot voivat lisätä kasvojen luiden mekaanista stressiä.

Osteopaattisessa hoidossa kallon luihin voidaan käyttää kraniaalitekniikoita. Kraniaalitekniikoiden tavoitteena on kalloon kiinnittyvien lihasten ja kalvojen kireyksien vähentäminen. Keskeisiä alueita kraniaalisessa hoidossa ovat alaleukaluu, ohimoluu ja takaraivoluu sekä niihin kiinnittyvät rakenteet.

Stressi ja purentaongelmat

Stressi lisää sympaattisen hermoston aktiivisuutta, josta usein seuraa purentalihasten yliaktiivisuutta. Sympaattinen hermoston yliaktiivisuus itsessään voi olla kipua ylläpitävä tekijä. Osteopaattisella hoidolla voidaan rauhoittaa sympaattista hermostoa. Sympaattisen hermoston rauhoittaminen voi lievittää kipua ja vähentää purentalihasten yliaktiivisuutta ja helpottaa purentaan liittyviä toimintahäiriöitä.

Rintarangan yläosa on myös keskeinen alue purentaongelmien hoidossa, koska pään ja kaulan alueen sympaattinen hermotus on siltä peräisin. Rintarangan yläosan käsittely vaikuttaa sympaattisen hermoston tuovien hermoratojen toimintaan ja täten myös pään ja kaulan alueen lihastonukseen sekä aineenvaihduntaan. Rintarankaan voidaan vaikuttaa aiheuttamalla nikamien välissä oleviin niveliin liikettä. Artikulaatiotekniikoissa liikerajoitteista niveltä liikutetaan rytmisesti sen anatomisen liikelaajuuden rajoissa. Manipulaatiotekniikassa niveleen kohdistetaan nopea ja lyhyt impulssi. BLT- tekniikassa nivel asetetaan siihen suuntaan, johon liike on vapaampi eli poispäin liikerajoituksesta. Kaikkien tekniikoiden tavoitteena on nivelen liikkuvuuden lisääminen, hermostoon vaikuttaminen, niveltä ympäröivien pehmytkudosten kireyden vähentäminen ja aineenvaihdunnan parantaminen.

Osteopaattinen hoito yhdessä hammaslääkärikäyntien kanssa minimoivat purentaongelmat ja nopeuttavat niistä palautumista.

Kaikki Hieroksen osteopaatit osaavat hoitaa purentaongelmia.

Varaa aika tästä

Hieroksen suositukset

Leuanveto

Kuinka saada ensimmäinen leuanveto? Leunveto on erinomainen liike selän...

Kotitreeni

Tekisi mieli treenata, mutta salille ei pääse tai sinne...

Lantionpohjan lihakset – vahvistaminen, harjoittelu & fysioterapia

Lantionpohjan lihakset Lantiopohjan lihakset sijaitsevat lantiokorin pohjalla. Näiden lihasten...

Penikkatauti – penikoiden hoito, hieronta ja venyttely

Artikkelista löydät tietoa penikkataudista, sen hoidosta ja videoita, joiden...

Juoksijan polvi

Yleisin polven vamma juoksijoilla on juoksijan polvi. Vaiva on...